Trump, Erdoğan’ı örnek almalı

Trump, Erdoğan’ı örnek almalı

ABD’nin eski Avrupa-Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, salgının Türkiye’de yayılmasıyla birlikte sosyal medyada yeterli yatak olmadığına dair dedikodular yayıldığını ve kendisinin de büyük bir sağlık fekaletinin yaşanacağından korktuğunu ancak aksine Türkiye’nin pandemi ile başarılı bir şekilde mücadele ettiğini söyleyerek,

ABD’nin eski Avrupa-Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, düşünce kuruluşu Atlantic Council’de kaleme aldığı yazıda Türkiye’nin yeni tip koronavirüsle mücadelesinden övgüyle söz etti.

Türkiye’de Kovid-19 ile birlikte büyük bir sağlık felaketi yaşanmasını beklendiğini ancak aksine salgına karşı başarılı bir politika yürütüldüğünü söyleyen Bryza izlenimlerini paylaştı.

Madrid, Lombardiya veya New York’tan farklı olarak, Türkiye’nin sağlık sistemi Kovid-19 karşısında yenik düşmedi. Dahası, Türkiye ekonomisi ABD ve Avrupa’nın çoğunda görülen yıkıcı etkilerden korundu.

Bryza’nın yazısından satır başları şöyle:

“SOSYAL MEDYADA TÜRKİYE’DE YETERLİ SAYIDA YATAK OLMADIĞI YAZIYORDU”

“Mart ayının başında, Türkiye’de tam bir sağlık felaketinin olmasını bekliyordum. Kimse Covid-19’u ciddiye almıyor gibiydi; işimdeki ve sosyal çevrelerimdeki neredeyse hiç kimse, yeni koronavirüsün İran’a, İtalya ve İspanya’ya yayılan yıkıcı etkisiyle ilgilenmiyordu. Ve ilk başta korkularım doğru çıktı. Türkiye’de vakalar artmaya başladı sosyal medyada hastalara yeterli yatak olmadığını dair dedikodular yayılıyordu. Ancak Türk hükümeti Nisan ayında ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasından önce pandemi ile mücadele için 229 sayfalık bir plan yayınlamıştı.

“ANKARA PLANA SIKICA BAĞLI KALDI”

Virüs Türkiye’de etkisini göstermeye başladığı andan itibaren Ankara bu plana sıkıca bağlı kaldı. Yaşlılara ve gençlere sokağa çıkma yasakları ile bazı illerde seyahat yasakları uygulamaya kondu.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ VİRÜSE YENİK DÜŞMEDİ”

Madrid, Lombardiya veya New York’tan farklı olarak, Türkiye’nin sağlık sistemi Covid-19 karşısında yenik düşmedi. Dahası, Türkiye ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’nın çoğunda görülen yıkıcı etkilerden korundu.

“ORANLAR ANKARA’NIN BAŞARISINI ORTAYA KOYUYOR”

Ölüm oranları da Ankara’nın başarısını ortaya koyuyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, 26 Mayıs itibarıyla Türkiye’deki ölüm oranı yüzde 2,8. Bu oran İngiltere’de 14,1 , İtalya’da 14,3 , Fransa’da 15,5, ABD’de ise 5,9.

“KOCA ŞEFFAFLIK VE GÜVENİLİRLİĞİ İLE YÜKSEK PUAN ALDI”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca netliği, şeffaflığı ve güvenilirliği ile muhalifler de dahil olmak üzere herkesten yüksek puan aldı.

“TRUMP ERDOĞAN’DAN BİR ŞEYLER ÖĞRENEBİLİR”

Türkiye koronavirüsü kontrol altında alırken ekonomiyi de açık tutmanın bir yolunu bulmuş olsa da hala atılacak adımlar var. ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan’a hayranlığı da dikkate alındığında, Ankara’daki mevkidaşından bir şeyler öğrenebilir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN