Üretimi durdurma, kepenkleri kapatma!

Üretimi durdurma, kepenkleri kapatma!

Reaksiyon Danışmanlık Ajansı CEO’su Raşit Yemişen, koronavirüsün ekonomiye etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Reaksiyon Danışmanlık Ajansı CEO’su Raşit Yemişen, koronavirüsün ekonomiye etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu: 

Bilindiği üzere Covid-19 pandemi süreci küresel ekonomiyi büyük ölçüde olumsuz etkilemiş buna bağlı olarak birçok firma üretimlerini durdurmuş, işçilerinin büyük bir kısmını çıkarmış ve sürecin sonunu karamsar bir tablo ile beklemeye başlamışlardır. Ancak kriz dönemlerinin önemli fırsatları beraberinde getirdiği de göz ardı edilmemelidir. Kriz dönemlerinde daha çok inovatif fikirler üretebilen ve geleceği doğru okuyabilen firmalar kazançlı çıkmaktadır.

Bir şirketin kriz anında faaliyetlerine devam edebilmesi için çalışanlarının net bir bilgi ve talimat akışına ihtiyacı vardır. Bu sağlanabildiği ölçüde yanlış ve eksik bilgi edinilmesinin ve dedikoduların önü kesilebilecektir.

Bazı Çinli şirketler çalışanları için bu sistemi çok iyi uyguladı. Örneğin Çin’in en büyük mutfak eşyaları üreticilerinden Supor, şirket için faaliyetlerin kriz döneminde nasıl işlemesi gerektiğine dair çok net ve spesifik açıklamalar yaptı. Şirket içinde öğle yemeğinin nasıl yeneceğinden olası Korona virüsü tespit edilen bir çalışanın fabrikadan nasıl tahliye edileceğine kadar detaylı bir yönerge hazırlayan şirket üst yönetimi, ayrıca çalışanların ailelerine yönelik tedbirler de aldı. Bu da hem çalışanların hem de onların ailelerinin daha sağlıklı bir ortamda bulunmasını sağladı. Sonuç olarak şirket Şubat ayının ikinci haftasında tekrar üretime başladı

Turizm sektöründe faaliyet gösteren başka bir firma ise çalışanlarının görevlerine son vermek yerine onlara farklı görevler verdi. Özellikle kış turizmi için satışlar yapan özel bir ekip oluşturdu ve partner olarak iç turizmde çalıştığı oteller, ulaşım araçları, restoranlar ve diğer lojistik hizmetlerinin Covid-19’a karşı aldıkları tedbirleri de ön plana çıkaran bir tanıtım, pazarlama ve satış çalışması yaptı ve bunu e-satış ile de destekledi. Bu çalışma hem kendilerinin hem de sektörün kazanmasına olanak sağladı.

Mevcut yapısı ve ürün gamı ile durmaya, mevcut düzeni korumaya çalışıyorsanız, bu karlı değilse bunu yapmak zorunda değilsiniz. Kar-zarar hesaplarını doğru yapabiliyorsanız, çalıştığınız alanları esnetebilir, mekanları değiştirebilirsiniz. Ofisinizi değiştirmeniz gerekiyorsa belki de bunu yapmanın tam zamanı. Üretim yerinizi daha güvenli bölgelere taşımak gerekiyorsa bunu ertelemek mi yoksa bir an evvel yapmak mı daha karlı olacaktır sizin için. Personelin evden çalışması mı yoksa iş yerinde, evinde ve iş yerine ulaşım konusunda tedbirler alınarak ofisten mi veya makine başında mı olması sizin için daha karlı olacaktır? Yerinde hizmet veren restoranların pişmeye hazır ürünleri evlere servis etmesi ne kadar zor, iki araçla evlere servis yapan büfelerin evlere on binlerce broşür dağıtarak satışlarını iki hatta üç katına çıkartmaları sizce çok mu uzak bir ihtimal (Çok sevdiğim bir tanıdığım bunu başardı), tekstil ürünleri satışı için gerekli izinler alınarak acaba birkaç tır mağaza şekline dönüştürülse ve ilgili tedbirler de alınarak merkezi alanlarda insanların ayağına kadar hizmet sağlansa, bunlar gerçekten yapılamaz mı? Depoda beklettiğimiz ürünlerimizin bir çok işsiz kalmış insanı işe dahil ederek online olarak satışları yaptırılamaz mı uzaktan eğitimler verilerek… Nihayetinde bu kriz bitecek ve dünya yeniden işlemeye başlayacak. Bu dönemde umutsuz olmayıp farkını ortaya koyanlar, dijital sisteme uygun altyapısını geliştirenler, zamanı etkin kullananlar, doğru planlama yapanlar ve farklı fikirlere önem verenler krizden sonra güçlü kalacak firmalar olacak. Zaman mızmızlanma değil, yıllardır üzerine basa basa söylediğimiz farklı düşünme ve krizi fırsata çevirme zamanı, zaman kepenk kapatma değil, makineleri çalıştırma daha fazla efor sarfetme zamanı. Şunu iyi bilmemiz gerek biz durursak ekonomi daha iyiye gitmeyecek… Biz hareket edersek, biz gayret edersek Yeniden Büyük Türkiye olacak…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN