Son dakika: İngiltere’yi ayağa kaldıran haber! Türkiye en iyi şekilde yapıyor…

Son dakika: İngiltere’yi ayağa kaldıran haber! Türkiye en iyi şekilde yapıyor…

Son dakika haberi: İngiliz Guardian gazetesi, İngiltere’de bakanların geçen yıl bir bilgilendirme metniyle, büyük sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacak dirençli bir virüs salgınına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldıklarını ortaya koydu.

Son dakika haberi… İngiliz Guardian gazetesi, İngiltere’de bakanların geçen yıl bir bilgilendirme metniyle, büyük sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacak dirençli bir virüs salgınına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldıklarını ortaya koydu.

‘HAFİF BİR SALGINDA BİLE ON BİNLER ÖLEBİLİR’

BBC’nin haberine göre gazeteye sızdırılan gizli belgede, hafif seyreden bir salgında bile on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği belirtiliyor ve hükümetin salgın ihtimaline karşı alması gereken önlemler ile bu önlemleri almaması halinde olabilecekler sıralanıyor.

İngiltere’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20.000’e yaklaştı. İngiltere Sağlık Hizmetleri (NHS) Medikal Direktörü Prof. Stephen Powis, “Eğer ölü sayısını 20.000’in altında tutabilirsek, bu salgında çok iyi bir sınav vermiş olacağız” demişti.

FİLYASYON PROSEDÜRLERİNİ HAZIR HALE GETİRME TAVSİYESİ

Belgede yer alan hükümete yönelik öneriler arasında koruyucu ekipman stoklanması, diğer temel araç gereçleri satın alma anlaşmaları yapması, Türkiye’nin de vaka ve ölüm sayısının azlmaya geçmesinde büyükm önem taşıtan filyasyon prosedürlerini hazır hale getirmesi ve ölüm sayısında aşırı artış yaşanması durumunda atacağı adımlara yönelik bir plan hazırlaması tavsiye ediliyor.

Yurt dışındaki İngilizlere yardım etme ve onları ülkeye geri getirmeye yönelik planlar yapılması da öncelikler arasında sıralanıyor. İngiltere’de hükümet salgına hazırlıksız yakalandığı, özellikle de sağlık çalışanları için yeterli koruyucu ekipman olmadığı gerekçesiyle yoğun eleştiri altında.

600 sayfadan fazla olan belgede, sadece bulaşıcı bir grip salgınının olası etkileri değil, spesifik olarak bir koronavirüs salgınının (yakın zamanda görülen SARS ve MERS de koronavirüstü) olası etkileri de inceleniyor.

Geçmişteki güvenlik ve sağlık riski kayıtlarından yola çıkılan belgede, “Yeni bir virüs salgını hem yüksek oranda bulaşıcı hem de yüksek oranda öldürücü olabilir” deniyor.

KAMUDA YOĞUN TEPKİ OLUŞABİLİR

Bir pandemi üç dalga halinde oluşabilir ve her dalganın 15 haftaya kadar sürmesi beklenir. Salgının zirve noktalarının her bir dalgada 6 ve 7’inci haftada meydana gelmesi beklenir.

Nüfusun yüzde 50’si enfekte olacaktır ve bir ya da daha fazla dalgada belirtiler gösterecektir. Belirti göstermeyen vakalar olabileceği için gerçekte enfekte olan kişi sayısı daha yüksek olabilir.

Orta derece şiddetteki bir salgın 65.000 kişinin ölümüne yol açabilir. İngiltere’ye muhtemel maliyeti 2,35 trilyon sterlin olabilir. Salgın sonlansa bile, sağlık ve sosyal hizmetlerin eski haline dönmesi aylar ve hatta yıllar alabilir.

Hükümetin acil duruma hazırlıksız yakalandığının ya da yetersiz yanıt verdiğinin düşünülmesi halinde kamuda yoğun bir tepki oluşabilir.

Hükümet sözcüsü, hükümetin acil durum yanıtının insan hayatını ve işletmeleri korumak olduğunu söyledi:

“Yanıt, ihtiyacı olan herkese tedavi sağlayabilmesi için NHS’in gerekli tüm desteği aldığından ve işletmelerin korunduğundan, işçilere güvence verildiğinden emin olmayı içerdi” denildi.

HÜKÜMET ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge kabinesinden Rachel Reeves, ifşaların “endişe verici olduğunu ve hükümetin koronavirüs kaynaklı bir pandemiye karşı planlama ve hazırlık konularında soru işareti oluşturduğunu” söyledi.

Reeves, kabine işlerinden sorumlu Bakan Michael Gove’dan Pazartesi günü Parlamento’da “bu belgenin okunup okunmadığına ve hangi hazırlıkların yapıldığına dair” bir açıklama yapmasını talep etti.

Çarşamba günü İşçi Partisi lideri Keir Starmer, bakanların “sokağa çıkma sınırlandırmaları ilan etme, test yapma ve koruyucu ekipman sağlamada neden yavaş kalındığını” açıklamalarını istedi.

Hükümet için domuz gribi konusunda rapor hazırlayan ve Perşembe günü BBC’ye konuşan Dame Deirdre Hine, hükümeti salgın konusunda yavaş davranmakla suçladı, “Bence kayıtsız kaldık” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN