Şiddetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri

Şiddetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri

Günümüzde şiddetin arttığına, bilhassa ülkemizde üzücü bir şekilde tanıklık ediyoruz. İnsanlar neden şiddet uygular? Bunun altında yatan sebepler nelerdir? İnsanlar genellikle karşısındakine sözünü geçiremediği zaman şiddet uygular. Ama bunun temeline indiğimiz zaman, sevgisiz bir ortamda büyüyen çocuklar, ya da başkaları tarafından taciz edilen, farklı travma yaşayan insanlar büyüdükleri zaman da çocuklarına ya da eşlerine şiddet […]

Günümüzde şiddetin arttığına, bilhassa ülkemizde üzücü bir şekilde tanıklık ediyoruz.

İnsanlar neden şiddet uygular? Bunun altında yatan sebepler nelerdir? İnsanlar genellikle karşısındakine sözünü geçiremediği zaman şiddet uygular. Ama bunun temeline indiğimiz zaman, sevgisiz bir ortamda büyüyen çocuklar, ya da başkaları tarafından taciz edilen, farklı travma yaşayan insanlar büyüdükleri zaman da çocuklarına ya da eşlerine şiddet uygulayabilirler.

Halbuki, karşısındaki insanı ikna etmek için güç kullanmak doğru bir davranış şekli değildir. Artik bu durum, bizi yaralayan toplumsal bir sorun hâline gelmiştir ve bu sorunu çözmek için ilk önce anne ve babaya görevler düşmektedir. Unutmayin ki, sağlıklı iletişim kuran ebeveynler çocuklarına rol model olurlar. Yani, herhangi bir problemde karşılıklı konuşabilen, sorunlar karşısında şiddet uygulamayanlardır.

Böyle saygı, güven sevgi ortamı içinde büyüyen çocuklarda saldırganlık davranışına ender rastlanmaktadır. Şiddeti tetikleyen ayrı bir faktörce, farklı yetişme tarzı, örf, adet ve geleneklerimizin bazı kesimlerde farklı algılanmasıdır. Yani bu ailelerde çocukların biat etmesi önemlidir. Özellikle ataerkil ailelerde biat kültürü daha yaygındır. Halbuki, eğer bir çocuğu birey olarak kabul ediyorsak, onların da fikirlerine, yapmış olduğu eleştirileri aile olarak dikkate almamız gerekir.

Size uymayan davranışlara ve fikirlere sözlü veye bedensel şiddet uygulamanız haklı olduğunuzu göstermez. Başka bir şiddet göstergesi olarak, görsel ve yazılı iletişim araçlarındaki şiddet içerikli sahneleri de sayabiliriz. Çocuklarimıza hediye alırken, bunların şiddet içeren araçlar olmamasına da dikkat etmeliyiz. Demek ki çocuklarımızın bedensel ve ruhsal sağlıklı bireyler olarak yetişmesini istiyorsak, onlara sevgi dolu ve huzurlu bir ortam sağlamamız gerekir. Böylelikle çocuklarımızın kişilikli , tartışabilen, yaratıcı,başka fikirlere saygı duyan bireyler olmasına vesile oluruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN