Kur’an’ın o Türkçe tefsiri için Rusya’dan skandal hamle!

Kur’an’ın o Türkçe tefsiri için Rusya’dan skandal hamle!

Müellifi Bediüzzaman Said Nursi olan Risale-i Nur tefsirleri için Rusya’dan skandal bir hamle geldi. Daha önce Rusça tercümeleri yasaklayan Rusya, şimdi de Türkçe Risale-i Nur tefsirlerini yasaklamaya çalışıyor. Bugün görülen dava, Türkiye’den avukatların da müdahil olmak istemesi nedeniyle mahkeme tarafından ertelendi. Ancak Rusya’nın bu davayı ertelese de asıl niyetini saklamıyor. Öte yandan tepki çeken dava için hükümetin de diplomatik girişimlerde bulunması bekleniyor.

Bugün Rusya’da yine Risale-i Nur ile ilgili bir mahkeme gerçekleştirildi. Özerk cumhuriyet olan Tataristan’ın Yarçallı şehrinde Türkçe Risale-i Nur’ların yasaklanması ile alakalı mahkemede Rusya, daha önce Rusça tercümelerini yasakladığı Risale-i Nur tefsirlerinin bu kez Türkçe eserlerini yasaklamak istiyor.

Mahkemede 60-70 yaşlarında hanım Nur talebesi teyzelerin müdafaa yaptığı öğrenilirken görülen dava Türkiye’den avukatların da müdahil olmak için başvurduğu kaydedildi.

Türkiye’den gelen talebin ardından bugün Rusya’da başlayan Türkçe Risale-i Nur eserlerinin yasaklanması davası ertelendi.

Türkiye’den davaya müdahil olma talebi

Rusya Devleti’ne bağlı Özerk cumhuriyet Tataristan’ın Yarçallı şehrinde başlayan mahkemede savunma avukatları tarafların eksik olduğunu belirtti. Türkiye’den Said Nursi ile ilgili kitapların resmi raporlarının mahkemeye sunulması gerektiğine dikkat çeken avukatlar duruşmanın ertelenmesini istedi.

Bu arada merkezi İstanbul’da bulunan ve Risale-i Nur’ları yayınlayan Sözler Neşriyat yetkilileri de mahkemeye yazı göndererek davaya müdahil olmak istediklerine dair talepte bulundu.

Duruşma 25 Ocak’a ertelendi

Avukatların ve Sözler Neşriyat’ın talebini dikkate alan mahkeme duruşmayı 25 Ocak 2021 Pazartesi gününe erteledi.

Türkiye’ye ‘diplomatik girişim’ çağrısı

Öte yandan Rusya’da görülen yasaklama girişimine karşı hükümete vatandaşlarda çağrı geldi. Vatandaşlar, Türkiye’nin bu skandal yasaklama girişimine karşı diplomatik girişim yapılması çağrısı geldi.

Rusya’da büyük baskı var! Yasaklar 2007’de başladı

Konuyla ilgili Rusya Müslümanlar dini idaresi görevlisi Prof. Dr. İlham Miracov, Risale Haber’in sorularını cevapladı:

Bir süredir Rusya’da Risale-i Nur aleyhinde bazı faaliyet haberleri geliyor. Neler oluyor?

Rusya’da 1993 yılından 2007 yılına kadar Risale-i Nur merkezli faaliyetler devam ederken, devlet aleyhine herhangi bir teşebbüs, yaşanmış olumsuz bir olay ya da zararlı bir gelişme söz konusu değilken, 2007’de Moskova Koptev ilçe Mahkemesi Risale-i Nur Külliyatı’na ait 14 eseri “Ekstremizim (aşırıcılık) Kanunu” kapsamında ele aldı ve yasakladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN