Koronavirüs, Yemen’deki devenin sırtını kıran saman olabilir

Koronavirüs, Yemen’deki devenin sırtını kıran saman olabilir

Dünya, Kovid-19’un pençesinden kurtulmaya çalışırken, Yemen’de içler acısı bir durum yaşanıyor. İngiliz Sky News’in ulaştığı görüntülerde ülkede toplu mezarlar kazıldığı görülüyor. İngiliz kanalına konuşan BM yetkilisi ise,

İngiliz Sky News televizyonu, 6 yıldır iç savaşın gölgesinde büyük acıların yaşandığı Yemen’deki yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) akıbetini ortaya koyan bir haber yayınladı. Mark Stone imzalı ve “Koronavirüs, Yemen’i dünyadaki tüm haritalardan silecek” başlıklı haberde, Yemen’deki Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Dairesi Başkanı Jean-Nicolas Beuze ile videolu bir görüşme gerçekleştirildi.

“PANDEMİ SEBEBİYLE YARDIM KURULUŞLARI BÖLGEYİ TERK EDİYOR”

Kovid-19’un Yemen için yıllardır süren iç savaştan daha yıkıcı olacağını söyleyen BM yetkilisi, ülkedeki vaka sayılarının hızla arttığını ve insani yardım kuruluşlarının bu sebeple ülkeyi terk ettiğini söyledi.

“YETERİ KADAR TEST İMKANI YOK”

İç savaş nedeniyle sağlık kuruluşlarının yok edildiğini hatırlatan Beuze, “Koronavirüs yayılımını takip etmek buradaki sağlık çalışanları için çok zor. Yeteri kadar testimiz yok. Burada insanlar dang humması, sıtma, kolera gibi diğer birçok nedenden de ölüyor” ifadelerini kullandı.

“KORONAVİRÜS, YEMEN’DEKİ DEVENİN SIRTINI KIRAN SAMAN OLABİLİR”

Yemen’de insanların bağışıklık sistemlerinin çok zayıf olduğunu ve çoğu çocuğun aşılanmadığını söyleyen BM yetkilisi, “Koronavirüs, Yemen’deki devenin sırtını kıran saman olabilir” dedi.

“KORONAVİRÜS SEMPTOMU GÖSTEREN 500 KİŞİ ÖLDÜ”

Ülkede Kovid-19 semptomlarına benzer nedenlerle ölenlerin sayısı en az 5 kat arttı. Sky News’in ulaştığı görüntüler ise ülkedeki içler acısı durumu ortaya koydu. Başkent Aden’in güneyinde, Kovid-19 semptomu gösteren 500 kişinin geçen hafta öldüğü belirtildi. Açıklanan resmi rakamlara bakacak olursak ülkede sadece 128 vaka, 20 ölüm var.

“İNSANLARIN HANGİ HASTALIKTAN ÖLDÜĞÜNÜ BİLMİYORUZ”

Bölgedeki mezarlığı yöneten Fadhl Qaed Ahmed, “Kimse hastalığın tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Bazen veba olduğunu söylüyorlar, bazen de chikungunya veya sıtma. Gerçeğin ne olduğunu bilmiyoruz ve hangi hastalığın var olduğunu doğrulayacak uzmanlar yok” dedi.

Not: Haberde bahsi geçen “devenin sırtını kıran saman” sözü bir Arapça deyimdir ve yaşanan birtakım olayların birikip küçük bir hadiseyle daha kötüye gitmesini betimler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN