İtalya’da çalışanlar, koronavirüs nedeniyle iki aydır maaş alamıyor

İtalya’da çalışanlar, koronavirüs nedeniyle iki aydır maaş alamıyor

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koronavirüs salgınının başlamasından bu yana iki aydan fazla bir süredir maaşlarını alamayan binlerce çalışandan özür diledi.

Facebook’tan açıklama yapan Conte: “İtalyan Hükümeti adına özür dilerim ve söz veriyorum ki ödemelerin mümkün olduğunca çabuk yapılmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceğim.” diye konuştu.

Hükümet, 9 Mart’ta karantina uyguladıktan sonra iki milyondan fazla çalışana ücretlerini ödemeye söz verdi. Ancak hiç kimseye tek kuruş dahil vermedi. Johns Hopkins İleri Uluslararası Araştırmalar Okulu Uluslararası Ekonomi Profesörü Filippo Taddei’ye göre ise ödeme planı, İtalya’nın bürokratik mekanizmasını zorluyor.

Taddei konuya ilişkin, ”İtalya’da çalışanlar ya işsizlik sigortasından ya da kısa süreli çalışmadan yararlanabilir. Bu planlar büyük şirket ve imalatçı çalışanları kapsamaktadır.” dedi. Taddei ardından,” Hizmet sektöründe krizden en çok etkilenen küçük şirketleri kapsamıyor.” diye konuştu.

Hükümetin programının amacının küçük şirketlerdeki çalışanlara yönelik olduğunu, ancak onlara ulaşmanın 30 ila 45 gün sürebileceğini söyleyen Taddei, “Açıkçası uygulamalardaki artışla birlikte bu durum daha da uzun sürebilir” dedi. Taddei, “Hükümetin denediği şey, bankaya gidip kredi istemediğinizi ve bu kredinin hazine tarafından destekleneceğini ve parayı daha erken alacağınızı söylemekAncak bankalar buna karşı dirençli çünkü açıkçası bu duruma zaten maruz kalıyorlar.” şeklinde konuştu.

İtalyada uzun süredir devam eden karantina nedeniyle ülke genelinde dükkanlar restoranlar fabrikalar kapalı bulunuyor. Devlet vaat ettiği maaşları da ödeyemeyince parasız kalan İtalyan halkı ise dükkanlarını tekrar açmak için sokaklarda eylemler yapmaya başladı. Ne devletten para alabildiklerini ne de dükkanlarını açabildiklerini söyleyen İtalyanlar bu durumda vergi vermeyi kabul etmeyeceklerini duyurdu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN