Dünyada koronavirüs paniği! Kötü haberler peş peşe geldi, bir ülke OHAL ilan etti

Dünyada koronavirüs paniği! Kötü haberler peş peşe geldi, bir ülke OHAL ilan etti

Çin’de ortaya çıkan ve Türkiye dahil 110’dan fazla ülkeye yayılan coronavirüs (Covid-19) durdurulamıyor. ABD’de ölü sayısı 32’ye çıkarken İtalya’da sayı 827 oldu. Yunanistan’da ilk ölüm gerçekleşti. İspanya ve Fransa Avrupa’da salgının hızla yayıldığı iki ülke olmaya başladı. Çin salgının biteceği tarihi açıklarken, DSÖ’den çarpıcı bir açıklama geldi. Çekya ise ülkede OHAL ilan etti.

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip coronavirüs (Covid-19) nedeniyle can kaybı 4 bin 600’ü aştı.

Dünya genelinde 4 bin 718 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı da 127 bin 863’e çıktı. Hastalığa yakalanan ve iyileşenlerin sayısı ise 68 bin 310…

Koronavirüste gün içinde yaşanacak tüm gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz;

– İngiltere Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10’a, tespit edilen vaka sayısının bir günde 134 kişi artarak 590’a yükseldiği duyuruldu.

– İskoçya’da 24 yeni vaka daha bildirildi. Böylelikle ülkedeki vaka sayısı 60’a yükseldi.

– ABD Kongresi’nin Capitol, Meclis ve Senato çalışma binaları bu akşamdan 1 Nisan’a dek ziyaretçilere kapalı kalacak.

– Finlandiya Ulusal Halk Sağlık Enstitüsü, ülke genelinde koronavirüs vaka sayısının 109’a yükseldiğini açıkladı.

– Polonya’nın Poznan kentinde bir kişi coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

AZERBAYCAN’DA İLK ÖLÜM

– Azerbaycan’da koronavirüs teşhisi konulan bir kadın hayatını kaybetti. Azerbaycan medyası, İran’da koronavirüs teşhisi konulan ve karantina altına alınarak tedavisine başlanan; daha sonra Azerbaycan’a dönen 51 yaşındaki kadının hayatını kaybettiğini duyurdu. Öte yandan Azerbaycan, iki hafta süreyle İran sınırını kapatma kararı aldı.

OHAL İLAN ETTİLER

– Çekya Başbakanı Andrej Babis, yeni tip koronavirüs sebebiyle ülkede OHAL ilan edildiğini duyurdu. Dün de Macaristan ve Slovakya OHAL ilan etmişti. OHAL’in 30 gün süreceği belirtildi.

ÖLÜ SAYISI 54’TEN 84’E FIRLADI

– İspanya’da koronavirüs salgını nedeniyle ölü sayısı 54’ten 84’e, vaka sayısı 2188’den 2968’e yükseldi.

OKUL VE CAMİLER KAPATILDI

– İrlanda, Norveç ve Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin yerel yönetimi salgın nedeniyle tüm okulları kapattı. Singapur da 5 gün boyunca temizlik nedeniyle ülkedeki tüm camilerin kapatılması kararını verdi.

– Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 43. oturumu koronavirüs nedeniyle askıya alındı.

UMUTLANDIRAN AÇIKLAMA

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom, “ülkeler virüs ile mücadelede tedbirlerini artırırsa” koronovirüsün kontrol edilebilir bir pandemik olduğunu açıkladı.

JAPONYA’DA VAKA SAYISI YÜKSELDİ

– Japon Sağlık yetkililerinden alınan verilere göre; ülke genelinde şimdiye dek tespit edilmiş toplam vaka sayısı bin 355’e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 24’e çıktı.

İRAN’DA ÖLÜ SAYISI ARTTI

– İran’da yeni tip koronavirüs nedeniyle 75 kişi daha hayatını kaybetti; can kaybı 429’a, vaka sayısı 10 bin 75’e yükseldi.

– Avusturya’nın başkenti Viyana’da ilk ölüm vakası doğrulandı.

– İsrail’de 3 yeni vaka tespit edildi. Toplam sayı 100’e çıktı.

AVRUPA BİR BAKAN DAHA VİRÜS KAPTI

– İspanya’da Eşitlik Bakanı Irene Montero koronavirüs teşhis edildiği açıklandı. Yetkililer, tüm bakanların koronavirüs testinden geçeceğini duyurdu. Dün de İngiltere’de Sağlık Bakanlığı Bünyesindeki Hasta Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Nadine Dorries’te coronavirüs tespit edilmişti.

ÇİN TARİH VERDİ: HAZİRAN’DA BİTECEK

– SARS salgınını ilk keşfeden bilim insanı ve Çin’de coronavirüse (Covid-19) karşı çalışmalar yürüten Ulusal Sağlık Komisyonu’nun başındaki Zhong Nanshan, “global tehdit” seviyesine ulaşan pandeminin Haziran ayında bitmesini beklediklerini söyledi.

– Irak’ta koronavirüs vakaları artarken, Irak Sağlık Bakanlığı virüse yakalanan 15 kişinin tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini açıkladı.

KORONAVİRÜS İLE DALGA GEÇEN BASKETBOLCU KORONAVİRÜS KAPTI

– Amerikan Basketbol Ligi (NBA), Utah Jazz oyuncularından Rudy Gobert’da koronavirüs tespit edilmesinin ardından tüm maçların ikinci bir bildirime kadar iptal edildiğini duyurdu. Rudy Gobert, geçtiğimiz günlerde basın toplantısı sırasında koronavirüs ile dalga geçmişti. Gobert toplantının bitiminde masaya ve mikrofonlara elini sürerek koronavirüsün çok abartıldığını söylemişti.

– Cezayir’de yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti.

– Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte koronavirüs testi yaptırmayı kabul etti. Duterte’nin kızı aynı zamanda Davao City Belediye Başkanı Sara Duterte ise önlem amacıyla kendini karantinaya aldığını açıkladı. Duterte’nin vaka sayısının artmasının ardından akşam saatlerinde ulusa sesleniş konuşması yapacağı açıklandı.

– Kıbrıs Rum kesimi Sağlık Bakanlığı, ülkede 2 kişide görülen koronaviris sayısının 6’ya çıktığını açıkladı. Koronavirüs testi pozitif çıkan 6 hastadan 3’ünün erkek olduğu bildirildi.

TRUMP’A CEVAP

– Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Trump’ın açıkladığı seyahat yasağına ilişkin bir açıklama yaptı. Twitter hesabından bir paylaşım yapan Michel, “Trump’ın seyahat yasağı kararının ardından durumu değerlendiriyoruz. Ekonomik parçalanmadan kaçınılmalı. Avrupa, Covid-19’un yayılmasını önlemek ve en az sayıda insanın enfekte olmasını sağlamak için gerekli önlemleri alıyor” ifadelerini kullandı.

– İran’da, “alkol koronavirüse iyi geliyor” söylentisinde ölenlerin sayısı 73’e oldu.

YUNANİSTAN’DA İLK ÖLÜM

– Avrupa’da da hızla yayılmaya devam eden coronavirüsten Yunanistan’da ilk ölüm gerçekleşti. İsrail’den dönen 66 yaşındaki bir Yunan vatandaşının hayatını kaybettiği belirtildi.

ABD’YE SEYAHATLAR 30 GÜN ASKIYA ALINDI! İKİ ÜLKEYİ DAHİ ETMEDİ

– ABD Başkanı Donald Trump, cuma gecesinden itibaren Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını, İngiltere ve Türkiye’nin bundan muaf tutulduğunu açıkladı. Öte yandan ABD’de vaka sayısı 1107’ye, ölü sayısı da 32’ye ulaştı.

İTALYA’DA BİLANÇO BÜYÜYOR: 827 ÖLÜ

– İtalya’da 21 Şubat’ta patlak veren koronavirüs salgını nedeniyle bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. Ülkede, mevcut vaka sayısının 10 bin 590’a çıktığını bildiren Angelo Borrelli, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde virüs bulaşanların toplam sayısının 12 bin 462 olduğunu kaydetti. Borrelli, ölü sayısının düne göre 196 kişi daha artarak toplam sayının 827’ye yükseldiğini açıkladı. Öte yandan Borrelli’nin açıkladığı sayı, “bir günde açıklanan en yüksek ölüm” olarak kayıtlara geçti.

FRANSA’DA KORONA KRİZİ

– Fransa’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 15 artarak 48’e yükseldi. Ülkede  toplam vaka sayısı 2 bin 281’e yükseldi.

Virüs Çin'den dünyaya yayıldı...

KÜBA’DA İLK VAKALAR

– Karayipler’de bir ada ülkesi Küba’da ilk kez yeni tip corona virüs (Covid-19) vakaları tespit edildi. Ülke basınında çıkan habere göre, Küba Sağlık Bakanlığı, başkent Havana’ya 9 Mart’ta turist olarak gelen 3 İtalya vatandaşının yapılan testler sonucunda Covid-19 virüsü taşıdığını açıkladı. Virüsü taşıyanların temasta bulunduğu kişilerin belirlenip gözlem altına alındığı belirtilen açıklamada, hastaların durumlarının iyi olduğu bildirildi.

DSÖ VİRÜSÜ “PANDEMİ” İLAN ETTİ

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros,Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında  tüm dünyada 100’ün üstünde ülkede görüne coronavirüsü pandemi, yani küresel salgın ilan ettiklerini duyurdu. 

BULGARİSTAN VE İSVEÇ’TE İLK ÖLÜM

– Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, ülkede coronavirüs nedeniyle ilk ölümün gerçekleştiğini doğruladı. Öte yandan, İsveç’in başkenti Stockholm’da bir hastane corona virüs nedeniyle bir hastanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN