Dr. Nimetullah Reşidi, Covid-19’a yenik düştü

Dr. Nimetullah Reşidi, Covid-19’a yenik düştü

Türkiye’de akupunktur ve geleneksel Uygur Tıbbı alanında önemli çalışmalar yürüten Uygur Türkü Dr. Nimetullah (Nimet) Reşidi vefat etti. Bilimsel bilgi birikimini Türk halkının yararları doğrultusunda kullanan Reşidi, çok sayıda bilimsel çalışması ile tanınıyordu.

Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu (WFAS) Uzmanlar Komitesi Üyesi Dr. Nimetullah Reşidi, yakalandığı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Hergün Gazetesi Sahibi Dr. Adnan Odabaş, Dr. Hürriyet Ercan ile birlikte, Dr. Nimetullah Reşidi’yi ofisinde ziyaret etmişti.
ODABAŞ: KENDİSİNE ALLAH’DAN RAHMET DİLİYORUM

Dr. Nimetullah Reşidi’nin vefatı dolayısıyla taziyelerini dile getiren Hergün Gazetesi Sahibi Dr. Adnan Odabaş, “Kıymetli dostum, ağabeyim ve gazetemiz köşe yazarlarından Dr. Nimetullah Reşidi’nin Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Aslen Uygur Türk’ü olan Reşidi, yaklaşık 35 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Akapunktur alanında hizmet ediyordu. Son yazdığı ‘Çince Akapunktur’ adlı kitabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdir edilmişti. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.

NİMETULLAH REŞİDİ, DÜNYA ÇAPINDA TANINIYORDU

İstanbul’da ikamet eden Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Bilim Adamı Dr. Nimetullah Reşidi dün hayatını kaybetti. Türkiye’de akupunkturu tanıtan Reşidi, hem tıp hem Uygurlarla ilgili araştırmaları ile dünya çapında da tanınıyordu. Türkiye Sağlık Bakanlığı Akupunktur Tedavisi Uygulama Sertifikasına sahip Reşidi, Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu (WFAS) Uzmanlar Komitesi Üyesi idi. WFAS Uluslararası Akupunktur Yeterlilik Sınavı Kazanmış Uzman Doktor olan Reşidi, World Journal of Acupuncture-Moxibustion Dergisi Editörler Komitesi Üyesi ve Uluslararası Çevirmenler Federasyonu (FIT) Üyesi idi.

AKUPUNKTURUN ÇİNLİLERE DEĞİL UYGURLARA AİT OLDUĞUNU DÜNYAYA ANLATTI!

Reşidi, 2004 yılında Avustralya’da düzenlenen Dünya Akupunktur Konferansı’nda akupunktur tedavi yönteminin sanıldığının aksine, Çinlilerin değil, Uygurların buluşu olduğunu, Zeki Velidi Togan ve Reşit Rahmeti Arat gibi önemli Türk tarihçilerinin eserlerine de dayanarak anlatan bir isimdi. Reşidi, akupunkturun Türk icadı olduğunu söylediği için 2002 yılında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Akupunktur Kongresi’ne konuşmacı olarak kabul edilmemişti. 1947 yılında Kaşgar’da doğan Nimetullah Reşidi, tıp eğitimini 1969’da, fizyoloji ihtisasını da 1982’de Çin’de tamamladı.

REŞİDİ, TÜRKİYE’YE 1985’TE İLTİCA ETTİ

Uygur Dr. Reşidi 1985’te Türkiye’ye iltica etti ve 1988’de Türk vatandaşlığı aldı. 1989’da Sağlık Bakanlığı tarafından doktorluğa kabul edilen Reşidi “Akupunktur Tedavisi Uygulama Yetki Belgesi”ni alarak çalışmalarını sürdürdü.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

Geleneksel Uygur Tıbbı’nın dünyadaki sayılı uzmanlarından biri olan Dr. Nimetullah Reşidi Reşidi’nin son kitabı “Çin’ce Akupunktur” idi. Reşidi’nin “Pratik Bilgisayarlı Akupunktur”, “HBM Manyetik Akupunktur Kupası Kullanım Rehberi”nin yanısıra “Akupunktur Çörküsü” adlı eserleri de bulunuyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
nimetullah reşidi

BİRDE BUNLARA BAKIN