Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz barış denizi olarak kalmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz barış denizi olarak kalmalı

Rusya-Ukrayna gerilimi devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerilimin artmasını istemediğini belirterek, “Karadeniz’in bir barış, huzur ve iş birliği denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir. Mevcut krizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Huber Köşkü’nde baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. 3 saat süren görüşmenin ardından Türkiye-Ukrayna arasındaki ikili anlaşmalar imzalandı. İmza töreninin ardından iki lider kameraların karşına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile görüşmesine ilişkin, “Konsey Toplantısı vesilesiyle yayınladığımız ortak bildiride de yayınlandığı üzere stratejik ortaklığımızı daha da tahkim ettik.” dedi.

“Türkiye olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir biçimde savunduk.” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz’in bir barış, huzur ve iş birliği denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik.” diyerek, “Ukrayna’nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu’nu desteklediğimizi belirttik.” ifadesini kullandı.

“Mevcut krizin diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz”
“Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici tırmanmanın bir an evvel son bulmasını, ateşkesin sürmesini ve ihtilafın Minsk Anlaşması temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz.” diyen Erdoğan, “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, Donbass bölgesinde zor şartlarda istikrarın tesisi ve ateşkesin devamı noktasında üstlendiği görevi sürdürüyor, sürdürmelidir.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mevcut krizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

“AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonunun görevini yerine getirmesini önemsiyoruz”
AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Misyonun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevini yerine getirmesini önemsiyoruz.” dedi.

“Ukrayna’yla ilişkilerimizde savunma sanayi bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor”
Ukrayna ile ilgili olarak, “Siyasi ve savunma konularının birbiriyle bağlantısını dikkate alarak Dışişleri ve Savunma bakanlarımızın katılımıyla iki artı iki formatında yeni bir platformda istişareleri başlattık.” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş birliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’yla ilişkilerimizde savunma sanayi bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor.” diyerek, “Ticaret hacmimizin salgından asgari ölçüde etkilenmesi, ikili ticaretimizin oturduğu sağlam temellerin ekonomilerimizin karşılıklı olarak birbirini tamamladığını göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Geçen seneden edindiğimiz tecrübelerle geliştirdiğimiz tedbirler ve kitlesel aşılama kampanyamız sayesinde Ukraynalı dostlarımızı bu yıl da güvenli bir ortamda misafir edeceğiz.” dedi.

Zelenskiy: Türkiye’nin verdiği destek son derece önemlidir
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de yaptığı konuşmada, Karadeniz’de “güvenlik ve meydan okumalara ortak karşı koyma” adımlarını kapsamlı şekilde görüştüklerini kaydeden Zelenskiy, “Kiev’in ve Ankara’nın gerek tehdit gerekse onlara verilmesi gereken tepki konusundaki vizyonunun aynı olduğunu belirtmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, “Türkiye’nin, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği Ukrayna için son derece önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan söz konusu desteğin devam ettiğini ve Türkiye’nin bu yöndeki tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde ticari ve ekonomik ilişkiler üzerinde durduklarını aktaran Zelenskiy, “İkili ticaretimizin serbestleştirilmesi son derece önemlidir. Ticaret hacmimizin ciddi artışı Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanmasıyla mümkün olacaktır.” diye konuştu.

Zelenskiy, böyle bir adımın büyük bir sorumluluk içerdiğini ve her iki ülkenin milli çıkarlarına göre atılması gerektiğini bildiklerini belirterek, iki ülke arasında ilgili kurumların, tartışmalı konularda kapsamlı denetimi yapmaları ve söz konusu anlaşmanın imzalanmasını sağlayacak uzlaşmayı bulmaları konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Enerji alanındaki iş birliği konusunu da ele aldıklarını belirten Zelenskiy, “Savunma sanayisi alanındaki iş birliğinin perspektifleri de gayet büyük. Savunma sanayisi, stratejik ortaklığımızın itici gücüdür.” dedi.

Zelenskiy, “Cumhurbaşkanı’yla uçak yapımı alanında iş birliğimizi de ele aldık. Söz konusu alan her iki ülke için de son derece önemli. Buradaki amacımız net projelerin hayata geçirilmesi, ortak işletmelerin oluşturulması, tecrübe ve teknoloji paylaşımıdır.” diye konuştu. (İnternetHaber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN