Bilim insanları uyardı: Gelecek yıl dev bir tsunami oluşturacak

Bilim insanları uyardı: Gelecek yıl dev bir tsunami oluşturacak

14 uzman tarafından imzalanan açık bir mektupta, Alaska’da yakın bir gelecekte büyük bir tsunaminin meydana geleceği uyarısı yapıldı. Bilim insanları Anchorage kentinin doğusunda dengesiz bir dağ yamacını destekleyen buzulun üçte ikisinin eridiği açıkladı. Bununla birlikte, buzulun tamamen erimesiyle binlerce ton kaya parçasının yakınlardaki balıkçı kasabalarını yerle bir edebileceği aktarıldı.

ABD’nin Alaska’da eyaletinde yer alan ve ülkenin en kuzeydeki kenti Achorage’da çok yakın bir gelecekte, yıkıcı bir tsunamiyi tetikleyebilecek dengesiz bir dağ yamacı tespit edildi.

14 bilim insanı tarafından imzalanan bir mektupta, iklim değişikliğine bağlı olarak Barry buzulunun desteklediği yamaç eğiminin sadece üçte birinin korunduğu, deprem, sıcak hava dalgası veya şiddetli bir yağmurun bölgede çok ciddi bir felakete yol açabileceği uyarısı yapııldı.

Anchorage’ın 60 mil doğusunda yer alan Prince William Sound, bir liman alanı ve Trans-Alaska Boru Hattı Sisteminin bir parçası.

ABD’DE GERÇEKLEŞEN EN ŞİDDDETLİ TSUNAMİ FELAKETİ OLABİLİR

Jeolojik Araştırmalar Bölümü direktörü Steve Masterman, Barry Buzulu’nun hızlı bir şekilde geri çekilmesinin milyonlarca ton kayayı söz konusu limana bırakabileceği ve devletin kayıtlarına geçen en şiddetli tsunami felaketinin gerçekleşebileceğini söyledi.

Uzmanlar, Anchorage’da eğimin yavaş yavaş azaldığını ve her an hızlı hareket eden bir toprak kaymasına dönüşebileceğinden endişe ediyor.

BİNLERCE BALIKÇI VE LİMAN ÇALIŞANI TEHLİKEDE

Araştırmacılar, “Tsunaminin potansiyel yayılımını gösteren sadece ön sonuçlarımız var. Etkileri özellikle heyelanın Barry buzulunun suyla temas ettiği yerde şiddetli olacak. Buna ek olarak, sığ su alanları veya kıyıya yakın alçakta bulunan arazi, olayın etkisini artırarak bölgedeki binlerce balıkçı ve liman çalışanı için çok büyük tehlike yaratacak” uyarısını yaptı.

Bilim insanları heyelan kaynaklı tsunaminin gelecek yıl da dahil olmak üzere çok yakın bir zamanda meydana gelebileceğine dikkat çekti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN