Başarılı Yönetmen Ömer Sarıkaya’dan tarihe ışık tutacak bir film: KITLIK…

Başarılı Yönetmen Ömer Sarıkaya’dan tarihe ışık tutacak bir film: KITLIK…

Daha önce Yönetmenliğini yaptığı “İslamofobia” ve “Aylan Bebek” filmleriyle dikkatleri üzerine çeken Ömer Sarıkaya, şimdi de tarihe ışık tutacak projeyi beyaz perdeye aktarmaya hazırlanıyor. 1845 yılında İrlanda tarihinin en önemli trajik olayı olan ‘Büyük Kıtlık’ ile kendine uzak ve yabancı bir halka uzanan Osmanlı’nın şefkati ve merhameti… Hem tarihi, hem insanı, hem de milli duyguları […]

Daha önce Yönetmenliğini yaptığı “İslamofobia” ve “Aylan Bebek” filmleriyle dikkatleri üzerine çeken Ömer Sarıkaya, şimdi de tarihe ışık tutacak projeyi beyaz perdeye aktarmaya hazırlanıyor.

1845 yılında İrlanda tarihinin en önemli trajik olayı olan ‘Büyük Kıtlık’ ile kendine uzak ve yabancı bir halka uzanan Osmanlı’nın şefkati ve merhameti… Hem tarihi, hem insanı, hem de milli duyguları anlatan bir dostluk ve kahramanlık hikayesi.

2021 yılında çekimlerine başlanacak olan “Kıtlık” adlı sinema filminin yönetmeni Ömer Sarıkaya, ABD’nin Washington eyaletinde, İrlandalıların Tüm Demokratlar Başkanı Stella O’leary ile bir görüşme gerçekleşti.

İRLANDA LOBİSİNDEN FİLME DESTEK

Görüşmeye ilişkin Hergün Gazetesi’ne konuşan Sarıkaya, “Kendisi ile Osmanlı Devleti’nin 1845 yılında büyük kıtlık yaşayan  İrlanda’ya yardım konusu alan ve 2021’de çekmeyi düşündüğümüz filmi konuştu. Amerika’da İrlanda lobisi çok güçlü ve etkilidir. Buradaki İrlanda lobisi olarak bu önemli konu için yanımızda olacaklarını ifade ettiler” dedi.

STELLA O’LEARY’A FON ÜNİVERSİTESİ ÖDÜLÜ VERİLDİ

İrlanda ile Türkiye arasında bir kültür sanat lobisi oluşturmaya çalışacaklarını belirten Yönetmen Ömer Sarıkaya, “Bu ziyarete, benimle gelen Makedonyalı ünlü iş adamı ve Fon Üniversitesi’nin Sahibi ile Türk olan eşi Sezer Canoski bu davette yer aldılar. Sayın Stella O’leary’a, FON Üniversitesi ödülü takdim ettik. Sayın O’leary, bu filmin iyi niyet elçisi olarak yer alacak ve her konuda yardım ve destek vereceklerini teyit etti. Ayrıca, kendisini Türkiye’ye davet ettim. En yakın zamanda da gelecek ve Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ile sivil toplum kuruluşu örgütleriyle buluşturacağız” diye konuştu.

SARIKAYA: LOBİ OLUŞTURMAMIZ LAZIM

Yönetmen Ömer Sarıkaya şöyle devam etti, “Amerika’da en güçlü lobi İrlandalılar’ındır. İrlandalılar ile geçmişten ve bugüne kadar tarihi derin bağlarımız vardır. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü zaman su gibi akıyor. Güçlü bir Türkiye olmamız için güçlü bir lobi oluşturmamız lazım. Bu sebeple İrlandalılar, Amerika’da çok güçlü bir lobi kurdular. Sırf İngilizler’e karşı ve başardılar. Beyaz Saray ve kongre tamamen İrlandalılar’ın kontrolündedir.  Bu nedenle bizler de artık güçlü olmamız için güçlü bir lobi oluşturmamız gereklidir. Önemlidir ve sahada var olmamız lazım. Silahın ve atom bombasının devri bitmiştir. En büyük silah kültür ve sanat bombasıdır. Hep beraber tek yürekle düşmanlarımızı kıskandıracak bir şekilde 2023’e hazır olalım ve güçlü bir kültür-sanat lobisini oluşturalım ve görevimizi yapalım.”

“KITLIK” FİLMİNİN TÜRK VE İNSANLIK TARİHİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

İrlanda tarihinin en önemli trajik olayı olan büyük kıtlık ile kendine uzak ve yabancı bir halka uzanan Osmanlı’nın şefkati ve merhameti; hem tarihi, hem insanı, hem de milli duygularımızı anlatan bir dostluk ve kahramanlık hikayesidir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun, zamanın tüm siyasi, coğrafik ve teknik güçlerine rağmen Türklük ve İslam adına İrlandalılar’a göstermiş olduğu içten dostluk ve dayanışma hisleri içinde bulunmasıdır. Çünkü, gerçekten hem coğrafi olarak, hem de kültürel olarak birbirinden uzak olan iki ülkeden birinin diğerine, zor zamanında hem de hiçbir politik çıkar beklentisi olmadan yardım etmesidir. Ayrıca, insan sevgisini anlatan başyapıt niteliğinde olan Türkiye için son derece çok ama çok önemli bir filmdir. İnsanlık uğruna diğer insanlar ölmesin diye zor şartlara rağmen muhtaçlara ve acı çekenlere yardım ulaştırırken canlarını feda etmiş kahramanlar kahramanı ecdadımızın büyüklüğüdür. Mazlumun, zayıfın ve güçsüzün yanında her zaman kurtarıcı bir güç olmuştur.

Film, Osmanlı-İrlanda dostluğu üzerine kurulu bir hikayedir. Bu hikayede birbirini hiç tanımayan iki ülke ve derin bağ… İrlanda’nın kendi topraklarındaki kıtlıktan ziyade, Osmanlı Devleti’nin ve Türk insanının dünyaya örnek olacak hareketini ve merhametini konu almaktadır.

Ülkemizin imajı için çok ama çok önemli bir proje… Aynı şekilde iki ülkenin yani hem Türkiye, hem de İrlanda’nın milli ve kültürel bir sinema projesi…

İrlanda’nın en sıkıntılı döneminde hiçbir çıkar gözetmeksizin tamamen insanlık adına sevgi ve merhamet ile uzanan Osmanlı’nın yardım eli… Türk denizcisi Fatih ve İrlandalı Marry’nin, kıtlık içinde yaşadıkları büyük aşkları anlatıyor.

“FAMİNE…” yani “KITLIK” filmi, Türkiye ve dünya üzerinde büyük bir etki yaratacak. Bu film dünya sinemalarında gösterime sunulacak. Bu da, Türkiye’nin ve Türk tarihinin dünya haklarınca bilinmesine müspet katkıda bulunacak. Dünya tarihinde İrlanda’nın yaşadığı bu önemli trajik olay ve kendine denizaşırı uzaklıktaki yabancı bir halka uzanan Osmanlı yardımı ve Türkler’in insan yardımı şefkateni ve merhametini öğrenecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN