İSKİ, Üsküdar’da tarihin üzerinden geçti!

İSKİ, Üsküdar’da tarihin üzerinden geçti!

2018 yılında başlanan Üsküdar Çavuşdere ve Bülbüldere Yağmur Suyu Tünelleri çalışmalarında Dr. Fahri Atabey Caddesi üzerinde ortaya çıkan tarihi kalıntılar gözardı edildi. Daha önce Hakimiyeti Milliye Caddesi’nde de aynı kalıntılara rastlanmış, çalışmalar durdurularak korumaya alınmıştı.

İBB Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Üsküdar Çavuşdere ve Bülbüldere Yağmur Suyu Tünel çalışmaları devam ederken, Osmanlı Dönemine ait kültür katmanları ortaya çıkmıştı. 2019 yılında Hakimiyeti Milliye Caddesi üzerinde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkan tarihi kalıntılar koruma altına alınmış ve çalışmalara öyle devam edilmişti.

Üsküdar Dr. Fahri Fahri Atabey Caddesi üzerinden devam eden tünel çalışmaları.

TARİHE VE ÜSKÜDAR’A BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK

Bir süredir Dr. Fahri Atabey Caddesi üzerinde tünel açmaya devam eden İSKİ görevlileri, yeniden ortaya çıkan tarihi taş yapıları görmezden gelerek, çalışmaları aksatmaması adına tahrip ettiği ve koruma için hiçbir önlem almadığı iddia edildi. Her toprağından tarih fışkıran Üsküdar’a büyük saygısızlık olarak nitelendirilen çalışmaların durdurulup, gerekli önlemlerden sonra devam edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren tarihçiler ve Üsküdar halkı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuya bir an önce el atmasını bekliyor.

İSKİ yetkilileri, ortaya çıkan Osmanlı dönemine ait tarihi kalıntıları görmezden geldiği iddia edildi.

ÇAVUŞDERE VE BÜLBÜLDERE YAĞMUR SUYU TÜNELLERİ NELER SAĞLAYACAK?

İSKİ’nin yağmur suyu ve atık su kanalı çalışması Üsküdar Meydanı’ndan başlayarak Hakimiyeti Milliye Caddesi boyunca devam ediyor. Selmani Pak, Çavuşdere, Dr. Fahri Atabey ve Selami Ali caddeleri üzerinde yağmur suyu kollektörü, buralara akım sağlayan diğer cadde ve sokaklarda yağmursuyu şebekesi ve ızgaraları yapılacak. Yağmur suyu kanalı 2 metre çap ve toplam 6500 metre, atık su kanalı ise 1 metre çap, 5500 metre uzunluğunda olacak. Böylece yerin altından açılan kanallarla yağmur suları denize verilecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN